Tennis spelskola & betting guide

Tennis är en av de mest populära sporterna för betting online. Nedan delger vi vilka grunder man som spelare bör känna till innan man placerar ett tennisspel och hoppas att det kan vara till hjälp för er som är mindre bekanta med sporten. Denna guide grundar sig på våra egna erfarenheter, som så mycket annat finns det egentligen inget som är helt rätt eller fel.

Likt spel på andra sporter handlar spel på tennis om information. Genom att skaffa dig ett informationövertag gentemot oddssättaren har du möjlighet att hitta överodds, eller värdespel som det också kallas, och gå vinnande i längden. Det är inte lätt, oddssättarna är duktiga, men som många tidigare nämnt är det människor som sätter oddsen. Det ger oss chansen att veta mer – och således även hitta värdespel. Detta är inte sällan enklast att göra på de lägre tourerna, där kanske framför allt utgångsoddsen kan vara felsatta relativt ofta.

Nog om det tråkiga snacket och till det intressanta – nedan listar vi några parametrar som kan vara vettiga att väga in innan du placerar ett tennisspel. De sidor som man i synnerhet bör använda sig av för att analysera är www.tennisexplorer.com och atpwordtour.com. Vad man bör ha i åtanke med tennisexplorer är att den även listar uppvisningsmatcher, annars är det en mycket bra sida. Resultat från uppvisningsmatcher ska man ta med en nypa salt då de är vad de är – show.

Spelarnas skicklighet
Det första faktorn man brukar kolla på är hur bra en spelare i fråga egentligen är. Världsranking är en del av detta, men då rankingsystemet i tennis tenderar att vara ganska orättvist vad gäller en spelares form i dagsläget räcker inte det. Ta reda på spelarnas för- och nackdelar och väg dem mot varandra. En duktig retunerare har exempelvis en fördel gentemot spelare med svag serve. Har spelarna en historia av att slå bra spelare och hur brukar spelarna prestera mot motståndet för dagen? Det kan även vara fördelaktigt att kolla upp hur mycket prispengar en spelare spelat in, något som kan indikera på hur duktig den är. Detta gäller främst på lägre nivå där det är svårare att utläsa dennes skicklighet enbart efter resultat och ranking.

Underlaget
Spelare favoriserar olika underlag och för den icke insatte kan detta tyckas obetydligt, men detta är av mycket stor vikt. För att se hur duktig en spelare är på ett visst underlag kollar du upp vad den presterat genom sin karriär, i näst intill alla fall kan man då se om någon har stor fördel av ett speciellt underlag. Det är ingen slump att Nadal varit världsledande på grus i ett decenium. Om vi exempelvis har en spelare med bra serve kommer inte denna få samma utdelning på grusunderlag som på andra, snabbare underlag.

Form
Spelarnas form är otroligt viktigt att ta hänsyn till i tennis. Kolla upp hur spelarna i fråga presterat den senaste tiden, vilka spelare de har slått och hur långt de gått i olika turneringar. Kom ihåg att olika turneringar har olika klass varför storleken på dem bör kollas upp likaså. Bättre spelare tenderar att inte alltid gå ”all in” i sämre turneringar utan kan ställa upp enbart för att de får pengar för att delta i turneringen.

Inställning
Olika spelare trivs bäst i olika turneringar. Kolla upp om en spelare har ställt upp i turneringen med bra resultat tidigare år. Extra stor vikt ska läggas vid om spelaren gick långt i en turnering föregående år – spelaren har i så fall poäng att försvara på världsrankingen och placerar sig inte denne på minst samma placering som ifjol tappas poäng.

Har spelaren ett fullspäckat schema med, för honom eller henne, viktigare turneringar som kommer upp inom kort? Är turneringen obetydlig sett till storlek och prispengar i dennes ögon mätt? Värt att tillägga är att en spelare ofta ger lite extra om denne spelar på hemmaplan. Utöver redan nämnda sidor kan det vara nyttigt att kolla upp vad spelarna skriver på sociala medier som Twitter och Facebook, om de tillhandahar sådana konton.

Head 2 Head-statistik
Om spelarna har mötts tidigare är det ytterst intressant att se hur det slutat då. Ju mer aktuellt ett resultat är, desto mer relevant är det. Ett resultat på samma underlag tidigare under året väger betydligt tyngre än en match mellan spelarna för flera år sedan. Det sistnämnda behöver inte betyda någonting i dagsläget. Enklaste sidan att kolla upp H2H-statistik är tennisexplorer.

Risken för att matchen kan vara uppgjord
Det är svårt att säga i hur stor omfattning uppgjorda matcher egentligen förekommer. Men att det ibland gör det råder det ingen tvekan om. Märkliga oddsrörelser är en faktor som kan indikera på att en match är smutsig. Det som även kan nämnas är att ju större turnering och desto mer meriterade spelare – desto mindre risk för läggmatcher.

Din egen erfarenhet
En av de absolut viktigaste parametrarna, och antagligen den som är svårast att läsa dig till på förhand om du inte är insatt. Med tiden får du otroligt nyttig erfarenhet av att se på mycket tennis. Genom att ha någon spela kan du, utöver att du sett spelarens för- och nackdelar live, ana hur en spelare kommer uppträda i en specifik match. Detta vad gäller inställning, skill, underlagsskicklighet etcetera. Mycket går att läsa sig till – men har du även erfarenhet av att ha sett en spelare i fråga kan du ha ytterligare en informationfördel gentemot oddssättarna.