Spelbutiker i Sverige efter regleringen

De som följer nyhetsflödet kopplat till svenskt spel och casino vet att en spelreglering är på gång. Tanken är att spelmarknaden i Sverige kommer att regleras från och med 1 januari 2019. Detta innebär då bland annat att Svenska Spel inte längre kommer ha monopol på spelande. I förslaget som väntas klubbas igenom finns det dock flera andra intressanta nyheter.

Exempelvis kommer det bli tillåtet för de spelbolag som beviljas licens att öppna upp spelbutiker i Sverige. Fysiska butiker alltså där man kan gå in och lägga sina spel istället för att placera dem online. De påminner till viss del således om de spelbutiker som finns idag, vilka ofta är i vanliga kiosker.

Det återstår att se hur många spelbutiker som då kommer öppnas upp. Senast vi hade spelbutiker från utländska aktörer (dvs som hade sin spellicens i ett annat land än Sverige) är vad vi kan minnas betsson som tidigt utmanade rådande lagstiftning. De fick dock stänga ned efter stora påtryckningar från lagstiftaren.

Spelbutiker i andra länder

I andra länder som har reglerade spelmarknader är spelbutiker mycket vanliga. Den som varit i exempelvis London vet att det kryllar av spelbutiker från olika spelbolag som exempelvis Ladbrokes och Paddy Power.

För oss i Sverige som hela tiden haft monopol på spelmarknaden känns detta främmande men antagligen kommer vi gå åt detta hållet även i Sverige. Idag finns det ca 9 000 olika spelbutiker i England. Riktigt många alltså, och då ska man komma ihåg att detta är en minskning jämfört med tidigare då flera spelbutiker stängt ned de senaste åren.

Spelutredningen har många intressanta förslag och för oss som spelare kommer det endast få positiva följder. Dock är i princip samtliga parter som är involverade positiva till förslaget, såväl politiker, utländska spelbolag samt Svenska Spel och ATG.