Malmö enda kvarvarande lag i Europaspelet

Totalt var det fyra svenska lag som hade chansen på spel i Europa – antingen i Europa League eller Champions League. Efter torsdagens returmöten i Europa League kvalet står det dock klart att såväl AIK, Häcken som Djurgården har gjort sina sista framträdanden i europaspelet för i år.

Det var föga förvånande att RB Leipzig skulle vara alldeles för starka för Häcken. När det första mötet slutade 4-0 till Emil Forsbergs lag var det i praktiken klart att man skulle åka ut. Förlusten följdes upp med 1-1 på hemmaplan vilket ändå får ses som ett ok resultat.

Stockholmslagen AIK och Djurgården hade på förhand båda stora chanser att kunna avancera till nästa kvalomgång. Djurgården föll snöpligt med totalt 3-2 mot ukrainska Mariupol och förlusten sved nog för de flesta djurgårdare. I såväl det första som andra mötet hade anfallaren Badji skott i stolpen vilket de med facit i hand lär gräma sig över. AIK å andra sidan var egentligen aldrig särskilt nära ett avancemang till nästa omgång. Säkerligen bittert för många med Gnaget som favoritlag. De har minst sagt rustat upp truppen rejält för att klara av både europaspel och spel i Allsvenskan varför detta får ses som en missräkning.

Malmö sista svenskhoppet

Malmö lyckades ta sig vidare till nästa omgång i kvalet till Champions League. Rumänska Cluj såg oväntat svaga ut i det första mötet och även om man tog ledningen i returmötet får man säga att det ändå blev en relativt säker seger för Malmö till slut.

I nästa omgång har man nu fått drömmotstånd. Sett till oddsen har man mycket stora chanser att lyckas ta sig vidare till nästa omgång då Videoton står för motståndet. Helt klart en drömlottning och Malmö bör ha riktigt stora vinstchanser i matchen. En seger i den matchen kommer säkra en plats i slutligt play off. En seger där gör att Malmö är klara för Champions League medan en förlust gör att man tar en plats i Europa Leagues gruppspel.