Konsten att hitta värdespel

Du kanske någon gång hört talas om termen värdeodds men inte riktigt förstått innebörden av begreppet? I denna artikel går vi på en övergripande nivå igenom vad värdeodds innebär och varför det är så viktigt att spela på värdespel i längden.

Värdeodds innebär kortfattat att du spelar till ett odds som är för högt satt av oddsättarna. Sannolikheten för ett visst utfall i en match är då således högre än vad oddssättarna anser. För att tydliggöra detta försöker vi illustrera med ett exempel, där vi antar att Federer ställs mot Nadal i en tennismatch. Om du exempelvis anser att Federer i denna match har vinstchans på 50 % innebär detta allt annat lika att det korrekta oddset på Federer är 2.00 att vinna matchen. Allt över 2.00 i odds blir då ett värdespel och av naturliga skäl blir värdeoddset bättre desto högre oddset är gentemot din egna bedömning av spelarens vinstchans.

Konsten att identifiera värdespel

För att identifiera ett värdeodds krävs det således att du gör en egen bedömning av hur stor vinstchans en spelare eller ett lag har, jämför detta med det högsta oddset du kan få hos ett av alla spelbolag och placera ditt spel om oddset som erbjuds är högre än vad du själv bedömer att vinstchansen är.

Detta kräver god kunskap om den spelmarknad du har för avsikt att lägga ditt spel på. Generellt kan man säga att det är svårare att hitta värdeodds desto större en spelmarknad är. Om vi exempelvis tar en stormatch i Premier League är det troligt att du, oavsett analys, har svårt att ha ett informationsövertag gentemot spelbolagens oddssättare. Om vi istället tittar på lägre divisioner är det dock enklare, då spelbolagen självklart inte kan vara jätteinsatta inom alla marknader.

Se till att göra din analys grundligt och jämför alltid vilket spelbolag som har högst odds på just den match du vill spela på – det gör mycket i längden att spela till de marknadshögsta oddsen.