Hur funkar ett transferfönster?

Transferfönster i fotboll är otroligt spännande och vi går nu mot ett intressant vinter-fönster. Det ryktas om stora spelarförvärv redan i vinter, något som vanligtvis är relativt ovanligt.

Så här funkar ett transferfönster

Varje liga runtom i Europa måste förhålla sig till vissa regler. FIFA har bestämt att varje liga får ha två transferfönster, där spelare är tillåtna att säljas och lämna mot andra klubbar. Det ena fönstret får uppgå till max 12 veckor, medan det andra transferfönstret får uppgå till max 4 veckor. Det är sedermera valfritt för respektive liga att välja vilken period man vill välja. Med tanke på att de största ligorna inom fotboll spelar under samma period, så har de allra flesta ligorna valt att ha öppet transferfönstret under samma period.

När det kommer till svensk fotboll ser det dock något annorlunda ut. Detta på grund av att vi spelar svensk fotboll under en annan årstid, och har därmed inte samma behov av tillgångar när de övriga ligorna har öppet. Värt att tillägga är också att klubbar i Allsvenskan inte handlar spelare från Premier League, La Liga eller övriga toppligor runtom i Europa.

Öppettider transferfönster

Sverige har alltså två fönster, som är uppdelade i två perioder under året. Det första fönstret är öppet från och med 8:e januari till och med 31 mars. Transferfönster nummer två är öppet mellan den 15:e juli och 11 augusti.

Gällande övriga toppligor i Europa, så har de öppet enligt följande:

  • Spaniens öppettider för transferfönster: 4 jan – 1 feb / 1 juli – 31 aug
  • Frankrikes öppettider för transferfönster: 2 jan – 1 feb / 9 juni – 31 aug
  • Englands öppettider för transferfönster: 2 jan – 1 feb / 1 juli – 31 aug
  • Italiens öppettider för transferfönster: 4 jan – 1 feb / 1 juli – 31 aug
  • Tysklands öppettider för transferfönster: 2 jan – 1 feb / 1 juli – 31 aug

Som ovan tabell lyder så har dessa ligor öppet liknande tider. Det här är på grund av att just dessa handlar mycket spelare sinsemellan och är således beroende av att båda parter har sina transferfönster öppna.