Historiska vinnare av Allsvenskan

Malmö titulerar sig med rätta som de ”Mesta mästarna” men hur ser det egentligen ut i maratontabellen bakom Malmö över historiska vinnare av Allsvenskan? Information om de lag som har vunnit flest SM-guld inom svensk fotboll återfinns i listan nedan.

  1. Malmö FF – 19 guld
  2. IFK Göteborg – 15 guld
  3. IFK Norrköping – 13 guld
  4. Djurgårdens IF – 7 guld
  5. IF Elfsborg – 6 guld
  6. AIK – 5 guld
  7. Helsingborgs IF – 5 guld

Det är inte så oväntat att det är Malmö FF som vunnit flest guld och av allt att döma lär de väl dra ifrån ytterligare i maratontabellen de senaste åren, med anledning av det stora försprång man har ekonomiskt efter äventyren i Europa de senaste åren? Det mesta talar åtminsone för detta.

Efter skånelaget hittar vi IFK Göteborg som kan stoltsera med totalt 15 SM-guld. Anledningen till att de vunnit så pass många är framför allt storhetstiden under 1990-talet. Mellan åren 1990 och 1996 vann man guld sex av sju år vilket är ruggigt imponerande, särskilt om man beaktar att laget då också var ute i Europa och spelade. Man ska dock ha klart för sig att förutsättningarna såg helt annorlunda ut på den tiden.

Göteborg följs sedan av IFK Norrköping på 13 guld innan vi hittar det första Stockholmslaget i form av Djurgården. Många kanske tycker det låter främmande att Peking vunnit så pass många guld och det är inte konstigt. Om man bortser från succéåret 2015 när man oväntat vann titeln var det främst under 50-talet Norrköping hade stora framgångar. Och det är ju ett tag sedan, minst sagt.