Fotboll: Framgångssagan i Östersund FK

Det råder inga tvivel om att Östersund har gjort något fantastiskt under de senaste åren. Tränaren, Graham Potter, har gjort underverk och är en stor publikfavorit i Norrland.

Östersund FK – från Division 2 till Allsvenskan på tre år

Ja, precis som rubriken lyder, så var det så det gick till. Östersund låg under flera år i de lägre divisionerna. Man låg under en lång period i division, men blev sedan nedflyttade till division fyra. Strax därefter gjorde man ett omtag i klubben, och resan mot högre höjder tog vid.

Östersund spelade i division två, när man gjorde ett sanslöst lyft i klubben. På ynka tre år lyckades man klättra tre divisioner i sträck och man visade inga hämningar för övriga klubbar i respektive serie. Total dominans i många lägen och de förtjänade sin plats i alla lägen. Resan mot Allsvenskan började under 2011 och blev alltså verklighet 2015 då man gjorde sin allsvenska debut.

Man spelade en bra förstasäsong och slutade på en andraplats, med ett bra facit efter att ha tagit poäng mot samtliga lag förutom AIK. De säkrade sitt nya allsvenska kontrakt i den 27:e omgången mot självaste Malmö FF, så summan av detta är att man redan första säsongen hade ett väldigt bra facit.

Östersund vinnare i svenska cupen

Östersund gjorde även en otrolig resa i Svenska Cupen. De gick från klarhet till klarhet och man kunde efter semifinalsegern mot Häcken konstatera att man var i final. Finalen blev mot de regerande mästarna, Norrköping. Skärtorsdagen den 13 april 2016 tog man emot Norrköping och kunde förhållandevis enkelt spela hem cup-guldet. 4-1 blev resultatet och en ny resa tog vid.

Östersund tog sig i och med cupsegern till kvalspel av Europa League. Inte trodde väl någon att det kunde bli något av det, men ändå häftigt att få möta bättre klubbar ute i Europa. Under kvalspelet har man överraskat hela Sverige, och kanske till och med hela Europa. De har vunnit mot lag som Galatasaray, Fola och PAOK, där de sistnämnda stod för finalmotståndet i kvalet.

PAOK vann det första mötet med hela 3-1, som även det blev ett förhandskonstaterande om att äventyret var över. De skulle visa oss motsatsen ännu en gång, och man vann hemmamötet med 2-0, vilket innebar avancemang. Nu är Östersund FK i gruppspelet av Europa League och har som minst inkasserat 25 MSEK på grund av detta. Inte skall vi heller glömma att de är ett av allsvenskans bästa lag, och är i allra högsta grad med i fighten om topp-placeringarna säsongen 17/18.

Summa summarum: Östersund FK har kanske gjort den mest fantastiska resan i svensk fotboll någonsin. Graham Potter har vunnit flera utmärkelser, däribland årets tränare, som han i allra högsta grad förtjänar.